Starší zprávy - rok 2012

Flétnička pro školáky

Od října probíhá v rámci školní družiny ZŠ Bystrovany pod vedením Radima Černína kroužek flétničky pro školáky. S Radimem jsme se dohodli, že kroužek začleníme jako novou ratolest Bystrovanského šramlu pod naše sdružení. Děti dostanou na zkoušce přihlášky, příspěvky se budou platit přes účet našeho sdružení vždy pololetně.

10.12.2012, RJ

V lese a v pralese, aneb říjen a listopad ve výtvarce

Ten titulek je nějaký popletený, ne? Kde teda vlastně byli? Měli být ve výtvarce! Jestli byli v lese, neměl by mít titulek zelenou barvu, jako mají výlety? Jestli byli v pralese, neměl by nám to ten plantážník oznámit, že s našimi ratolestmi jedou mezi dravou zvěř? Jak to bylo, si přečtěte v aktuálním článku.

6.12.2012, RJ

Podzimní Jeseníky

Cílem tradičního svátečního výletu do Jeseníků byla letos chata Barborka pod Pradědem. Část nás vyrazila již za tmy ve čtvrtek ráno pěšky přes Rešovské vodopády, Rabštejn a Jelení hřbet, natěžko s batohy a noclehem pod smrčkem, část až ve čtvrtek odpoledne s přespáním v peřinách v Karlově Studánce. Společné páteční setkání na ojíněné Vysoké Holi, Fazole, namrzající noční déšť, který proměnil les ve skleněnou zvonkohru, sněhová vánice na Pradědu a následná opulentní večeře... V neděli zase každý svou cestou, po kotníky ve sněhu.

7.11.2012, RJ

Fotoworkshop číslo 1

První fotoworkshop tohoto školního roku je za námi. Objednávka počasí nebyla vyřízena v plném rozsahu, trošku jsme zmokli a promrzli, sluníčko se ukázalo jen na pár chvil. Přesto jsme si dovezli kromě bláta na podrážkách i záběry s nádechem podzimu. Další workshop věnujeme zpracování fotek v počítači. Termín doladím a dám brzy vědět.

7.11.2012, JK

Září ve výtvarce

Za oknem už je listopad se vším, co k němu patří (například absence tepla a sucha), tak pro zahřátí pár obrázků ze zářijových pátků s dětmi. Nejprve jsme se vydali sklízet jablka, která právě zrála. Bedýnku nahradil papír, strom štětec a barvy - a jablka "vyrostla" z tuše, do které jsme máčeli okraj skleničky a otiskovali jako razítko.

A když už jsme byli v pilné práci, povídali jsme si o tom, jaká jiná povolání než sadař lidé mohou mít. Skončili jsme u zdánlivě jednoduché otázky: "Čím jsou vaši rodiče?" Troufnete si zúčastnit se našeho kvízu a poznáte, čí rodiče jsou na následujících obrázcích a čím se živí? Odpovědi pište do diskuze.

7.11.2012, RJ

Cyklovýlet Luže

Pár fotek ze společného cyklistického výletu na Vysočinu do Luže na konci září najdete v sekci výlety. Toulovcovy maštale s trialovými a horolezeckými prvky, Pivnická rokle (pro nás objev roku), zámek v Nových Hradech a rozhledny, ke kterým ne vždy vedou cesty...

7.11.2012, RJ

Pozvánka na první workshop

První workshop proběhne v sobotu 3.listopadu, předběžně pojedeme do blízkých kopcovitých krajin vlakem 8:16 z Bystrovan, směr Hlubočky, s návratem v odpoledních hodinách (v pět už bude tma). Bližší informace včas zašlu. Na tento výlet bude kromě foťáku, baterek a prázdné karty nutné mít ještě stativ. Zkuste si někde zapůjčit. Téma bude krajinářské, jen doufám, že nám do té doby nespadne všechno listí.

11.10.2012, JK

Fotokroužek 2012/2013

Fotokroužek vstupuje do nového školního roku s novým schématem - namísto pravidelných schůzek proběhne několik samostatných víkendových workshopů. Všichni zájemci jsou zváni na úvodní schůzku u Kroupů v pondělí 8.10.2012 v 19:30. Podrobné informace se dočtete zde.

1.10.2012, JK

Výtvarka 2012/2013

Dva měsíce utekly jako voda a září klepe na dveře - a s ním i další kolo výtvarného kroužku. Začínáme v pátek 7.9.2012 v čase, jak jste zvyklí: mladší 16:00-17:00, starší 17:00-19:00. A pozor, když už začít, tak pořádně, takže první večerní dospělácká také 7.9. od 20:00.

Přihlášky do dětských kroužků mailem nebo telefonem, kdo dříve přijde, ten dříve mele.

18.8.2012, RJ

Letní tábor - MISE III.

Informace k letošnímu prázdninovému soustředění orchestru, které nese název Mise III - Renesance:

Termín a místo: 19.-25.8.2012, Šléglov - chata Královec
Příjezd: spojovací cesta mezi Starým Městem pod Sněžníkem a Brannou, sraz na místě po 16.hodině
Cena: 1800,- Kč, platba v hotovosti na místě

S sebou vezměte: vyplněné prohlášení o bezinfekčnosti a přihlášku, kartičku zdravotní pojišťovny, nástroj, noty z předešlých misí, věci osobní potřeby, plavky, turistické boty, tenisové rakety, povlečení, prostěradlo. Zemědělské přebytky a buchty od maminky vítány.

Na renesanční oděv: staré bílé košile (kluci i holky) - budou upraveny, počítejte s tím! Dále široké sukně (holky) a široké látěné kalhoty (kluci) nebo cokoliv jiného na renesanční oděv.

Prosíme o rezervaci termínů na následná vystoupení 26.8.2012 11:00-12:30 a 2.9.2012 od 15:00

Doplněno: Přihláška ke stažení

11.8.2012, RČ. LČ

Výtvarka - červen: Budulínek a kouzelník

Dříve, než začnou prázdniny a dveře dílny se na dva měsíce zavřou, je tu ještě chvilka na poslední pohádku. Tentokrát o klukovi, který neposlouchal prarodiče a vůbec se mu to nevyplatilo.

13.8.2012, RJ

Výtvarka - květen: Sněhurka a sedm trpaslíků

DSC01618.JPG(111 kb)

Počet pohádek, které jsme navštívili, se přiblížil počtu pohádek, které znám. Ale naštěstí se současně přiblížil i konec školního roku, takže trapná situace, kdy budeme ve výtvarce sedět a kejvat nohama, protože nebudeme vědět, co dělat, naštěstí nehrozila. Takže hurá do pohádky...

13.8.2012, RJ

Výtvarka - duben

Chodí Červená Karkulka lesem jen po červené turistické značce? Jaký je postoj ochránců přírody k oblékání zvířat do dámských šatů? Je hygienické, aby se divoká zvěř válela v babiččiné posteli? Umí myslivec šít? Odpovědi na tyto otázky neznáme, ale odpověď na to, jaká byla výtvarka s Červenou Karkulkou a neposlušnými kůzlátky, je zde!

20.4.2012, RJ

Jarní veselice

V pátek, 20.4.2012, bude vystoupení Šramlu zahajovat Jarní veselici na sále U Sklenářů.

20.4.2012, RJ

Výtvarka - únor, březen

Zatímco venku panovaly mrazy, my se hřáli v teple dračích slují. A jakmile mráz povolil, vyrazili jsme na ryby - zlaté. Jestli jsme byli v lovu úspěšní nebo ne, posuďte sami. A hlavně nám držte palce, ať nás nesežere vlk v další pohádce - stále nám v ní totiž chybí myslivec, takže není vůbec jisté, jestli se tentokrát dočkáme happy endu!

18.3.2012, RJ

Aktualizace fotogalerií

Přibylo pár (nemnoho) fotografií v galerii výletů.

15.2.2012, RJ

Výtvarka - leden

Po chaloupce z perníku tu máme chaloupku ze slámy, chaloupku z proutí a chaloupku z kamenů. Do jaké podivné architektury nás to pohádky zavedly? Nu ano, mezi tři čuníky.

31.1.2012, RJ

Nové fotky v galerii

V naší webové galerii přibyly fotky z vánočních koncertů v Bystrovanech a Bukovanech.

16.1.2012, RJ

Schůze sdružení

Výroční schůze sdružení se koná v pondělí 23.1.2012 ve 20:00 v dílně.

16.1.2012, RJ

Fotokroužek

Shrnutí šestého setkání najdete na stránkách fotokroužku, téma domácího úkolu je tentokrát "Černá a bílá". Další, sedmé, setkání je již za tři dny - v úterý 17.1. Čekat na vás bude Jirka se svou přítelkyní Flexaretou.

14.1.2012, JK

Výtvarka - prosinec

Nočním lesem bloudí Jeníček s Mařenkou a spíše podle vůně, nežli podle světýlka, došli až k perníkové chaloupce. V naší dílně to voní medem a hřebíčkem ještě teď a osobní váze se po Vánocích vyhýbáme obloukem, abychom se nezděsili, jak moc nás ta ježibaba jménem Mlsnáhuba vykrmila.

4.1.2012, RJ

Fotokroužek - samé změny

Z pracovních důvodů se přesouvá dnešní fotokroužek na příští týden - 10.1. Prosincový výpadek bychom mohli nahradit potom následné úterý, uvidíme se tedy 3 krát po sobě:

Připomínám zadání - cca 10 fotek na téma "Světlo vánoc".

3.1.2012, JK

Archiv aktualit za rok 2011

Starší zprávy najdete zde.

Archiv aktualit za rok 2010

Ještě starší zprávy najdete zde.

NAVRCHOLU.cz